Hejssan,
Vi tänkte berätta i detta inlägg lite om lärarens pedagogiska tänkande efter vår intressanta intervju och observation :)
Forskning av undervisning inleddes i början av 1900-talet och en banbrytande forskare inom undervisningen var Peter Petersen. Han riktade sin uppmärksamhet på vad som händer i klassrummet och granskade interaktionen mellan läraren och klassen. Petersen utvecklade bland annat modeller för klassrumsobservationer, men genombrottet för undervisningsforskning hände dock först på 1960-talet i USA då man började mer systematiskt observera lärarnas och elevernas gemensamma verksamhet i klassrummet. Vi fick själva pröva på klassrumsobservation igår då vi konkret observerade en lärotimme i historia i en högstadieskola i Helsingfors.

Det finns en modell av Eckard König (1975) som förklarar lärarens pedagogiska tänkande på följande sätt: Han delar in i två teorier, objektteorier som handlar om de nivåer var verksamheten händer och metateorier som handlar om teorier om pedagogik som vetenskap. Verksamhetsnivån bildar huvuddelen av lärarens arbete och kan delas i pre-, inter- och postaktivitet, vilka hör till objektteorier som bildar första nivån av lärarens tänkande. På denna nivå behövs teoretisk kunskap och kritisk bedömning av innehållet. Och andra sidan på den metateoretiska nivån finns värdefrågor som behandlar fostran och undervisningen. På denna nivå reflekterar läraren olika objektteoretiska lösningar. Läraren är inte en forskare i sig men i vardagsspråk kan man använda sig av uttrycket forskande lärare som kännetecknas av nyfikenhet och man kan se lärarens pedagogiska tänkande styras av forskningsmässiga kriterier.
Följ med oss och vårt nästa inlägg som är vår intervju med en lärare i vilken mycket av det ovannämnda teorierna kan ses och förstås lite bättre hoppeligen.
Ha en trevlig helg,
Jenny, Carolina och Veronika
Källor:
Hansén & Forsman. 2011, Allmändidaktik-vetenskap för lärare. Lund: Studentlitteratur
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti