tiistai 9. joulukuuta 2014

Vad är Didaktik?

Hej på er alla! Eftersom vår uppgift är att observera och utvärdera lärandet, måste vi såklart sätt oss in i olika teorier inom ämnet. Som vi redan lyfte upp i vårt första blogginlägg, är didaktik ett helt nytt ämne för oss. Vi har alla fördjupat oss i litteratur om didaktik samt reflektera om det vi har läst om. Min uppgift är nu att sammanfatta i det här blogginlägget våra tankar och reflektioner om vad didaktik egentligen är. 

Didaktik som teori är väldigt tätt sammanbundet med lärande och hur vi lär oss. Teorin lyfter fram på vilka sätt man ska handla för att kunna ta till sig, lära eller förmedla kunskap. Didaktiken är en viktig del av planering, utförande och utvärdering av undervisning samt lärande. Den erbjuder såvida redskap för människan att förstå och handla i sin omgivning. Didaktik som teori utvecklades redan under antiken t.ex. filosofen Sokrates ansåg att olika undervisningsmetoder påverkar på lärande. Det är en intressant tanke att principer i dagens sätt att se på lärandet redan behandlades och utvecklades under antiken! Det finns även skillnader mellan olika länders syn på didaktik. Den nordiska didaktiken har tagit främst inflytande av den europeiska och angloamerikanska didaktiken. Teorin är såvida starkt kontextbunden och ändras även i takt med att vårt samhälle ändras. 

Didaktiken är uppdelad i två olika grenar, allmändidaktik, som är generell och behandlar undervisningens allmänna lagar, samt ämnesdidaktik, vars utgångspunkt är i olika skolämnen.  I praktiken smälter dessa två ihop t.ex. under en undervisningssituation. Man kan såvida endast dra skillnader mellan dessa i teorin. Didaktiken har även både en normativ och deskriptiv sida. Med normativ syftar man på sätt att organisera undervisning i praktiken och med deskriptiv sida fokuserar man på forskning, analysering och tolkning av undervisning. 

Någonting som teorin specifikt lyfter fram är att undervisning ständigt sker i en växelverkan mellan olika parter som deltar i läroprocessen. I allt lärande som sker finns det ett ämne som ska läras, en eller flera personer som lär sig, samt en lärare som lär. Läraren fungerar som en bro mellan ämnet som lärs och eleverna. Denna växelverkan kallas till den didaktiska triangeln eller pedagogiska relationen. Denna relation är någonting som väldigt viktigt för en individs utveckling och därför måste utgångspunkten alltid ligga i elevens bästa. Den är även situations-och kulturbundet samt är meningen att upphöra i och med att individen blir självständig. Innehållet som undervisas varierar och även undervisningsmetoderna är olika beroende på ämnet. Lärarens uppgift är både att behärska innehållet som ska läras och relationen mellan elev och innehåll. Didaktiken är till hjälp att skapa balans mellan dessa olika moment.

Den teori vi nu har fördjupat oss i väckte tankar om att undervisning och lärande är en mångsidig process där man måste beakta flera olika viktiga faktorer och moment. Speciellt väckte teorin frågan om hur man skapar som professionell konkret balans i praktiken mellan alla dessa olika moment? Detta är någonting som vi alla tre hoppas att vi ännu kommer (i alla fall i någon grad) få svar på genom ytterligare fördjupning i teori samt under vår intervju med en högstadielärare nu på torsdag! ☺ 

Ha en mysig fortsättning på veckan! – Jenny, Veronika och Carolina



Källor:

Gundem & Hopmann. 2002,  Didaktik and/or Curriculum, New York: Peter Lang Publishing, s. 29-41.

Hansén & Forsman. 2011, Allmändidaktik-vetenskap för lärare. Lund:Studentlitteratur. S. 29-67.

2 kommenttia: